Besplatan Kurs za Pocetnike

23 Pitanja Koja Moras Postaviti Alibaba Dobavljacima i Zasto?

Nov 14, 2022
Sta pitati Alibaba Fabrike kao Amazon FBA Pocetnik?

Ako želite da napravite svoju prvu porudžbinu na Alibaba sajtu, MOLIM VAS da imate spreman spisak pitanja. Čuo sam neke užasne priče o ljudima koji masovno naručuju inferiorne proizvode, narudžbine se šalju u nasumične luke i ogromna kašnjenja u proizvodnji koja ih koštaju hiljade!

 

Sve zato što su ili zaboravili da pitaju, nisu mislili da pitaju ili nisu shvatili da moraju da postavljaju konkretna pitanja.

 

Ako je ovo vaš prvi put da kupujete od Alibaba dobavljača, predlažem da detaljno pročitate svako od pitanja u nastavku i odlučite koja se odnose na vaše poslovanje.

 

Ako vam je potrebna dodatna pomoć pri kontaktiranju dobavljača, imam nekoliko Alibaba šablona u predhodnom blogu za upite koje možete da koristite i vodič za izbegavanje saradnje sa nepouzdanim Alibaba dobavljačima.

 

Pitanja koja treba pitati Alibaba dobavljače o njihovoj kompaniji

 

  1. Koji je vaš MOQ?

 

Dobavljači će imati svoj MOQ (minimalna količina porudžbine) naveden na Alibabi, ali to nije zacrtano. Često ćete vidjeti njihov MOQ kao 1, ali ovo je samo da biste privukli vašu pažnju i često se odnosi na kupovinu uzorka. Ako imaju visok MOQ i želite da radite sa njima, nemojte se obeshrabriti jer se o MOQ može pregovarati

  1. U kojoj provinciji Kine se nalazi vaša kompanija?

Lokacija kompanije sa kojom planirate da radite je važna u zavisnosti od vaših zahtjeva. Svaka provincija je specijalizovana za različite materijale i proizvode. Ovo obezbjeđuje vašem proizvođaču resurse koji su mu potrebni za proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda po najnižim mogućim cenama.

Izvor slike

 

Alternativno, ako je brza i isplativa isporuka prioritet u vašem poslovanju, važno je imati dobavljača blizu Guangdžou/Šenžen. Ova oblast ima pristup najboljim brodskim linijama u zemlji.

 

  1. Da li ste trgovačko preduzeće ili proizvođač?

Povremeno kompanija to može otkriti u svom odeljku profila na Alibabi, ali ponekad je to malo obmanjujuće, tako da uvek vrijedi pitati.

 

Proizvođači proizvode robu što ih čini idealnom opcijom za nabavku proizvoda po najnižoj ceni. Trgovinske kompanije su posrednici između proizvođača i uvoznika, što povećava cijenu proizvoda, ali često imaju niži MOQ i više opcija sa prilagođenim pakovanjem.

 

  1. Možemo li da komuniciramo preko WeChat-a?

 

WeChat je najpopularnija kineska usluga za razmenu mobilnih poruka. Većina dobavljača će preferirati ovaj način komunikacije i mnogo je brži i lakši od korišćenja Alibabine usluge za razmenu poruka. Ali ako ste pocetnik, savet je Alibaba chat zbog zastite koju Alibaba nudi i eventualne refundacije.

 

  1. Da li uzimate dodatno slobodno vreme tokom kineske Nove godine?

 

Skoro sve fabrike će uzeti 15-20 slobodnih dana tokom kineske Nove godine, koja se razlikuje svake godine, ali počinje negde od kraja januara do sredine februara. Neke fabrike mogu da uzmu dodatno slobodno vrijeme, do 40 dana i važno je da to unaprijed znate kako biste mogli da planirate unaprijed.

 

  1. Kakva kašnjenja mogu da očekujem sa proizvodnjom i ispunjavanjem porudžbina tokom Q4 i Kineske Nove godine?

 

Kineske fabrike su veoma zauzete u četvrtom kvartalu uoči Božića i važno je da budete spremni jer će vam ovo vjerovatno biti najprometnije vrijeme. Poznavanjem vrsta kašnjenj, koje možete očekivati tokom ovog perioda, će vam olakšati upravljanje zalihama.

 

  1. Koje opcije plaćanja više volite da koristite?

 

Određeni dobavljači će prihvatiti PayiPal, ali trgovinsko osiguranje (Alibaba trade assurance) je preferirana opcija za plaćanje za većinu Alibaba dobavljača. Osiguranje trgovine je najsigurniji metod narudžbine jer obezbeđuje zaštitu transakcija između vas i dobavljača.

 

  1. Da li vaša fabrika ima sertifikate?

 

U zavisnosti od vrste proizvoda koji prodajete, biće vam potrebni sertifikati u zavisnosti od zakona zemlje u kojoj prodajete.

 

Na primjer, ako prodajete proizvode za zdravlje ili suplemente, možda će vam trebati sertifikat FDA (Uprava za hranu i lekove) ili za neke električne artikle može biti potrebna FCC (Federalna komisija za komunikacije). Bez ovih sertifikata, verovatno nećete dobiti svoju masovnu porudžbinu preko carine.

 

  1. Koja je cijena slanja svake od navedenih količina u (vaša zemlja i poštanski broj)?

 

Cijena za 500 jedinica:

Cijena za 1.000 jedinica:

Cijena za 5.000 jedinica:

 

Što više jedinica pošaljete odjednom, to će biti niži troškovi isporuke po jedinici, ali će biti veći početni troškovi. Važno je da odlučite koja opcija je najbolja za vaše poslovanje. (Jedinice koje sam naveo su primjer i možete ih prilagoditi svojim potrebama.)

Ovo je primenljivo samo ako dobavljač sa kojim radite vrši FOB (besplatnu isporuku na brodu). Ovo je mesto gdje će dobavljač isporučiti samo vaše pakete u određenu luku i onda ste vi odgovorni za pošiljku. Na vama će biti da špediter ili agent za nabavku upravlja ostatkom procesa otpreme.

 

FOB isporuka nije tako uobičajena kod pocetnika, ako želite da to izbjegnete, obavezno to navedite svom dobavljaču. Postoji mnogo različitih uslova isporuke, ali u idealnom slučaju, želite DDP (Deliver Duti Paid) što znači da će dobavljač isporučiti robu na vaše željeno odredište.

 

  1. Kojim brodskim linijama imate pristup?

 

Neće svi dobavljači imati pristup ili koristiti posebne dostupne opcije isporuke. Najbolje opcije za brzu i efikasnu isporuku biće 4PX Express, Yun Express and CNE Express. Često će dobavljači koji rade velike količine dobiti najviše koristi od ovih brodskih linija.

 

  1. Koja su očekivano vrijeme isporuke za svaku od dole navedenih količina putem vaših linija za isporuku (vaša zemlja i poštanski broj)?

 

500 jedinica:

1.000 jedinica:

5.000 jedinica:

 

Svaki dobavljač će imati različite opcije isporuke i potrebno je da znate očekivano vrijeme za svaku opciju i količinu.

 

  1. Možete li da odštampate moj logo na proizvodima? Ako moze, po kojoj cijeni i koji je MOQ da se to uradi?

 

Uobičajeno je da prodavci ovih dana žele da njihov logotip bude odštampan na proizvodu, tako da možete očekivati da većina proizvođača može da pruži ovu uslugu. Međutim, mnogi neće osim ako ne naručite dovoljno visok MOQ. Na primjer, možda neće biti izvodljivo da odštampaju vaš logo za 100 jedinica.

 

  1. Da li ću imati ekskluzivna prava na bilo koji proizvod moje privatne robne marke?

Uobičajeno je da prodavci ovih dana žele da njihov logotip bude odštampan na proizvodu, tako da možete očekivati da većina proizvođača može da pruži ovu uslugu. Međutim, mnogi neće osim ako ne naručite dovoljno visok MOK. Na primer, možda neće biti izvodljivo da odštampaju vaš logo za 100 jedinica.

 

  1. Možete li poslati dodatne informacije o proizvodu?

 

Specifikacije proizvoda za koji ste zainteresovani treba da se nalaze na stranici proizvoda, ali možda ima više informacija koje su vam potrebne.

 

Na primjer:

 

Boja

Dimenzije

Materijali

Variante

Paketi

Dizajn

Certifikati

 

  1. Kakva je vaša politika u vezi sa oštećenim ili neispravnim proizvodima?

Alibaba je postavila pravila za vraćanje i refundiranje ako koristite trgovinsko osiguranje, ali je takođe dobro da dobijete smjernice svog dobavljača. Ako postoji problem sa isporukom ili su proizvodi lošiji od dogovorenog kvaliteta, želite da budete sigurni da ste zaštićeni.

 

  1. Koliko će koštati da se uzorak proizvoda ekspresno pošalje na (Vašu adresu)?

 

Uzorci proizvoda obično nisu jeftini. Ne preporučujem da tražite besplatan uzorak, mada ako zvučite profesionalno i vjeruju da ćete u budućnosti napraviti veliku porudžbinu kod njih, dobavljač ga može poslati po nižoj ceni.

 

  1. Koliko košta proizvod u sledećim količinama?

 

Cijena za 500 jedinica:

Cijena za 1.000 jedinica:

Cijena za 5.000 jedinica:

Najbolje je da tražite cijenu za više količina čak i ako ne planirate da naručite tu količinu. Ne samo da ostavlja utisak da ćete možda praviti velike porudžbine u budućnosti, već vam takođe pruža referentnu tačku za upoređivanje cijena i omogućava veću moć pregovaranja.

 

  1. Da li ste u mogućnosti da obezbijedite prilagođeno pakovanje? Ako jeste, koja je cijena za ovo?

 

U zavisnosti od vrste proizvoda koji kupujete, prilagođeno pakovanje može biti neophodno. Dobavljači će imati različite opcije koje mogu biti adekvatne za određene proizvode. Ako prodajete brendiranu robu, posebno u niši mode i dodataka, biće vam potrebna vrhunska ambalaža.

 

  1. Kakav je vaš proces za pakovanje i otpremu lomljivih proizvoda?

 

Ovo se ne odnosi samo na lomljive proizvode, već i na prevelika pakovanja ili predmete sa tečnostima. Ako prodajete bilo koji od ovih proizvoda, morate potvrditi kako oni upravljaju procesom jer to može zahtijevati posebnu stručnost.

 

  1. Koliko će vremena biti potrebno za proizvodnju i pakovanje dolje navedenih količina?

 

500 jedinica:

1.000 jedinica:

5.000 jedinica:

 

Veoma je važno imati tačan vremenski okvir za proizvodnju i pakovanje različitih količina. U zavisnosti od količine zaliha koju naručujete, možda ćete morati da naručite nedeljno, dvonedeljno ili mjesečno. Ako vam ponestane zaliha, nestaje i vaš prihod.

 

  1. Da li možete da priložite umetke proizvoda uz pakovanje? Ako jeste, koliko će ovo koštati?

 

Umetci proizvoda mogu biti marketinški materijali, brošure sa uputstvima ili šta god vam je potrebno. Pružanje vaučera za popust za buduće kupovine u vašim paketima će drastično povećati učestalost povratka kupaca.

 

  1. Možete li staviti moj UPC (Univerzalni kod proizvoda) na svaku upakovanu jedinicu? Ako jeste, da li će to koštati dodatno? Većina dobavljača će to obezbediti bez dodatnih troškova, ali trebalo bi da pokušate da saznate kako biste to mogli da uračunate u svoje ukupne troškove. Ako radite sa Amazon FBA, važno je pronaći dobavljača koji će to učiniti jer Amazon naplaćuje ovu uslugu.





Zelis biti dio naseg Mastermind programa? Klikni na link i saznaj vise o nasem "2.0 Platinum Mastermind" Programu.

Saznaj Vise

Ostani u Toku sa Vijestima!

Prijavi se na nasu mail listu da dobijas poslednje vijesti iz svijeta Amazon FBA biznisa od naseg tima.
Ne brini, tvoje informacije su sigurne sa nama.

Mi licno ne volimo SPAM mailove. Mi nikada necemo prodavati tvoje informacije drugima, iz bilo kog razloga.